Podstawowe czynności w zawodzie:
Zakres zadań i czynności żywienia jest ściśle związany z rodzajem placówki
gastronomicznej. Do podstawowych zadań we wszystkich placówkach należy:
ustalenie jadłospisu i asortymentu produkcji,zaopatrzenie w potrzebne do
produkcji towary,surowce oraz półprodukty,składanie zamówień,przyjmowanie i
konteola towaru,organoleptyczna ocena walorów smakowych i estetycznych
potraw,nadzór nad utrzymaniem zcystości i porządku Do jego obowiązków nalerzą
również:kontrola cyklu produkcyjnego potraw-nadzór nad prawidłowością
przechowywania,zgodnością produkcji z recepturą,porcjowaniem dekorowaniem i
ekspedycją potraw.
WYMAGANIA:Łatwość
nawiązywania kontaktów z ludżmi,umiejętność współpracy,zdolności
organizacyjne,kultura osobista,poczucie estetyki,dobra sprawność
manualna,zainteresowania kulinarne.PRZECIWWSKAZANIA DO WYKONYWANIA
ZAWODU:Choroby związane z nosicielstwem,np.salmonellozy,stan po przebytej
grużlicy(przy dodatnim odczynie tuberkulinowym),zaburzenia świadomości i napady
drgafkowe,trwałe inwalidztwo kończyn dlnych i górnych,przewlekłe stanychorobowe
skóry,zaburzenia widzenia barw,uszkodzenie słuchu.MOZLIWOŚCI ZDOBYCIA
ZAWODU:Zawód technika żywienia uzyskać można w technikch zawodowych
na podbudowanie szkoły podstawowej,w technikach zawdodwych na podbudiwie
zasadniczej oraz w piolucealnych studiach zawodowych.
Powrót do innych zawodów
Strona utworzona dnia 16-02-2004
przy pomocy
programu Pajączek Light